Vrijdag 13 oktober

Hoe groen is ons regeerakkoord?!

Datum
13-10-2017

Uitgerekend op 'De dag van duurzaamheid' maken de coalitiepartijen hun regeerakkoord bekend. Na 209 dagen zijn ze eruit, maar hoe groen is het nieuwe regeerakkoord? Hoe hangt de vlag erbij de komende kabinetsperiode op het gebied van duurzaamheid? Wordt het een inhaalslag of een terugslag...

Het duurde lang, maar ook op milieutechnisch vlak zijn de coalititepartijen eruit weten te komen. De afgelopen jaren liep Nederland niet bepaald voorop in het behalen van haar doelenstelingen, zoals opgenomen in het internationaal klimaatakkoord van Parijs. Maar op basis van de eerste signalen lijkt het nieuwe kabinet een inhaalslag te willen maken en Nederland weer terug te brengen naar de positie waar het behoord.


DIt zijn de groene afspraken uit het regeerakkoord;


- Na het internationaal klimaatakkoord (Parijs) komt er nu ook een nationaal klimaatakkoord. Het hoofddoel hierin wordt het fors terugdringen van onze CO2 uitstoot. Een groener belastingstelsel en nieuwe, duurzame energiebronnen moeten hier voornamelijk voor gaan zorgen.


- Voor 2030 moeten alle vijf resterende kolencentrales gesloten zijn.


- Alle nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer. Het bekende en beruchte 'recht op een gasaansluiting' zal worden verandert in een warmterecht.


- Woningcorporaties krijgen korting op verhuurdersheffing, indien zij hun woningen energiezuiniger maken door duuzaamheidsmaatregelen.


- Mede door bovenstaande maatregelen gaat de gaskraan verder dicht (met name in Groningen). Komende vier jaar sluit de kraan elk jaar met 1,5 miljard kubieke meter (zo'n 1 miljoen huishoudens) verder en daalt daarbij van een totaalopbrengst van 26 naar 20 miljard kuub per jaar.


- Het aandeel van windmolens op zee neemt verder toe.


- Ook gaan de kosten voor afvalverbranding/-storten omhoog.


- Hij komt er dan toch, de kilometerheffing!  Althans deels. Hij wordt ingevoerd voor vrachtverkeer, waarbij de meest vervuilende voertuigen het meeste gaan betalen.


- In 2030 zijn alle nieuwe auto's vrij van uitlaatgassen.

Een goed begin voor een betere verduurzaming van ons land zo lijkt. Al zijn sommige van bovenstaande maatregelen nog maar sumier omschreven, of uitgespreid over een periode van twaalf jaar (2030). Maar een goed begin is het halve werk!

Al heeft nog niet iedereen er al vertrouwen in!... Zo klonk een aanwezige op de EnergieWeverij inspiratieavond kritisch; Eerst zien, dan geloven...


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!