De EnergieWeverij

Samen plannen weven voor een groene en gezonde samenleving
​​​​​​​die voorziet in haar eigen energiebehoefte

Het begon ooit in 2016 op 6 juli!


De gemeente Bernheze stelde een nieuwe Energieagenda op en wilde daarin ruimte geven aan initiatieven en ideeën van de inwoners. Niet alles bedenken vanuit het gemeentehuis maar ook kijken wat de inwoners zelf kunnen doen, zelf willen doen. De BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie, deed direct mee. BECO zet zich in voor betaalbare, eigen en duurzame energie in Bernheze.

Een duurzamere wereld voor ons én voor onze kinderen. Dat is waar de duurzaamheidsambitie van Bernheze over gaat. Om deze ambitie invulling te blijven geven is het van belang met elkaar het gesprek te blijven voeren. We willen van Bernheze een echte duurzame samenleving maken, waarbij de ideeën van iedereen in Bernheze een belangrijke rol spelen.
​​​​​​​

De overeenkomst van de klimaattop van Parijs uit 2016 geeft richting. De echte verduurzaming moet komen van de individuele inwoners van Bernheze, organisaties en bedrijven. Op lokaal niveau en passend bij de maat van onze gemeente en onze dorpen. Daar gaan wij in Bernheze volop aan werken en daar hebben we elkaar bij nodig! Daarom de EnergieWeverij die ruimte biedt aan alle aspecten van duurzaamheid.

Doelen voor de EnergieWeverij

  1. In 2030 zijn we in Bernheze volledig energieneutraal.
  2. Eind 2017 is er een digitaal platform ontwikkeld dat inwoners van Bernheze informeert en activeert voor duurzame (burger)initiatieven in Bernheze.
  3. In 2019 is een meerderheid van de inwoners van Bernheze in aanraking gekomen met een initiatief dat gesteund wordt door de EnergieWeverij.
  4. De EnergieWeverij initieert en coördineert jaarlijks 4 of meer (burger)initiatieven vanuit Bernheze. Deze initiatieven dragen actief bij aan een energie-neutrale en circulaire gemeente
  5. Jaarlijks organiseert de EnergieWeverij een grote bijeenkomst (op de landelijke dag van de duurzaamheid) en tenminste een andere, kleinere bijeenkomst waarbij projectbetrokkenen en initiatiefnemers worden gefaciliteerd richting concrete projecten met resultaat.

Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!