Vrijdag 18 januari

#KetelChallenge

Datum
18-01-2019

Welkom bij de #KetelChallenge !

In de week van maandag 28 januari tot en met maandag 4 februari gaan we hier aan de slag om jou minder gas te laten verbruiken. Volg deze site of schrijf je in voor onderstaande nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

Zoals je wellicht al gelezen hebt staan veel van onze ketels niet erg efficiënt afgesteld!

Hoe dat komt? Waarschijnlijk omdat we allen onze ketels zo 'goedkoop' mogelijk willen laten hangen en de installateur daarom werkzaamheden schrapt, die je dan ook niet hoeft te betalen. Maar zoals zo vaak geldt ook hier goedkoop is duurkoop. Het installeren kan dan goedkoper zijn, je verbruikskosten zijn hoger. Elke maand!


Gelukkig blijkt het een fluitje van een cent om hier wat aan te doen! Het enige wat je nodig hebt is de handleiding.

Wat je daarmee moet, vertellen wij je op onderstaande dagen. Schrijf je hier in om deel te nemen aan de #KetelChallenge. Zo ontvang je automatisch een mailtje voor de volgende stap op onderstaande dagen!

Stap 1: Voorbereiding

Om met ons aan de #KetelChallenge te kunnen beginnen heb je de handleiding van je ketel nodig.

Kun je hem niet meer vinden? Dan vind je hier de handleidingen van de meest vookomende ketels op een rij.

Staat je ketelkast vol met van alles en nog wat (wat overigens erg gevaarlijk is!)? Ruim deze dan alvast op!

Stap 2: Waterdruk controleren en vermogen aanpassen

 

Vandaag gaat hij dan echt beginnen; jouw #KetelChallenge!

Noot: Deze doe-het-zelf-challenge geldt helaas alleen voor eigenaars van HR-ketels i.c.m. radiatoren!

Heb je vloerverwarming? Dan zit er nog zeker een besparing in de spreekwoordelijke leiding, maar door de kans op schade (aan bijvoorbeeld de vloer(afwerking)) raden we je aan de hulp van een expert in te roepen.

Blijf voor overige besparingsopties, ook voor vloerverwarming, de KetelChallenge volgen tot aan stap 5! ;)

We gaan van start met de volgende opdrachten;

- Waterdruk controleren

- Ketelvermogen aanpassen

(-Condenswater opvangen)


Maar voor we daarmee beginnen eerst deze vraag;

Zie jij ook wel eens van die witte wolkjes uit je dakafvoer komen wanneer de ketel brandt?!

Kenners weten het antwoord dan al! HR-ketels halen een groot deel van hun zuinigheid namelijk uit het condenseren van de afvoergassen. Bij de verbranding van gas ontstaat niet alleen CO2, maar ook waterdamp; die witte wolkjes uit je afvoer! ;) Uit deze waterdamp kan de ketel veel warmte halen, maar natuurlijk niet als deze via je afvoer verdwijnt! Deze 'witte wolkjes' zijn dan ook goede 'verklikkers' of je ketel naar behoren werkt.

Kijk vandaag dus eerst eens buiten naar je rookgasafvoer (wanneer de ketel aan het werk is) en maak desnoods een foto, of beter nog een fimpje, als je witte wolkjes ziet! Dan kun je deze later deze week met de andere vergelijken :)

(Om niet elke keer nèt te laat buiten in de kou te hoeven staan wachten, kun je het moment waarop de ketel moet werken natuurlijk een handje helpen! Zet je thermostaat naar 17 graden en wacht tot je het wat kouder krijgt, zet hem vervolgens weer hoger en loop naar buiten. Nu móet je ketel namelijk wel aan het werk ;)


Welnu, nu het echte werk!


2.1 Waterdruk controleren

Eigenlijk is dit niet louter een besparingstip, maar meer eentje die je eigenlijk 2x per jaar uit zou moeten voeren. Je waterdruk controleren! Een defect of lekkage in je CV-systeem kan er namelijk voor zorgen dat je water verliest. Hierdoor kan de ketel schade oplopen, maar ook kan het zijn dat je radiatoren niet meer warm (genoeg) worden, omdat er niet genoeg water en dus warmte meer aangedragen wordt.

Bij drukvermindering in je leidingen loop je overigens ook de kans dat er lucht in de leidingen terecht is gekomen! Zodra je ketel aanslaat hoor je dit vaak als een tikkend, knikkerend of druppelend geluid in je radiatoren. Ook dit kan voorkomen dat je radiatoren warm genoeg worden. Dit kun je voorkomen door je radiatoren te ontluchten.

Hoe je radiatoren ontlucht zie je hier. Hoe je daarna je waterdruk controleert vind je in je handleiding van je ketel.


2.2 Ketelvermogen aanpassen

Veel van onze ketels branden op vol vermogen, wat op hetzelfde neerkomt als het rijgedrag (én benzineverbruik) van onze medeweggebruikers; de Bumperklevers. Door vol gas hun voorganger voorbij te stuiven wanneer deze aan de kant gaat en vervolgens weer in de ankers te moeten voor de volgende nette weggebruiker, verbruikt deze 'coureur' veel benize. En dat doen ons ketels dus ook! Volle bak verwarmen zodra de temperatuur te laag is, om vervolgens gedurende een half uur stil te vallen. Dat kan anders!...


Maar daarvoor moeten we eerst weten hoe hard die ketel dan precies moet werken.

Daarvoor hier jullie eerste echte opdracht voor de #KetelChallenge!

Vermogen bepalen

Maak op een kladblaadje een tabel met de kolommen; Hoogte (mm), Lengte (mm), Type (zie afb.) en Watt


Ga daarmee alle ruimtes in je huis af en noteer de H, L en T van al je radiatoren in de tabel. De W komt zo! Heb je ze? Ga ze dan voor de zekerheid nog een keer na. Het is namelijk belangrijk dat je er geen vergeet!

Ga vervolgens naar deze site en voer de hoogte, lengte en type per radiator in. In het tabelletje 'Beknopte specificaties' onder in beeld lees je vervolgens het vermogen (W) van deze radiator achter de tekst 75/65/20

Noteer deze waarde op je kladblaadje onder 'Watt'. Heb je al je radiatoren gehad? Tel dan alle Wattages bij elkaar op en vermenigvuldig dit getal met 1,1 (extra marge) en deel vervolgens door 1000 (Watt > Kilowatt (kW)). Nu heb je het totale vermogen om al je radiatoren tegelijkertijd (!) warm te krijgen, en dus je benodigde ketelvermogen!

Zoek in de handleiding van je ketel hoe je het vermogen kunt veranderen en pas deze aan naar jouw uitkomst.


Let wel;

Doordat je ketel nu minder hard van start gaat, kan het zijn dat deze 's morgens wat langer nodig heeft om ruimtes op te warmen! Is het door deze aanpassing 's ochtens ineens kouder dan normaal? Vervroeg dan het tijdstip dat je ketel aanslaat met 10 min. Is het de dag erop nog niet vroeg genoeg warm, vervroeg hem dan nog enkele minuten.


Doordat je ketel nu rustiger je huis verwarmt kan het overigens zijn dat je ineens geen tikkende leidingen meer hebt of tocht in je huis vermindert! Is dit bij jou het geval? Laat het ons dan weten, daar worden wij weer blij van :)


2.3 Extra opdracht: Condenswater opnemen

Heb je nog tijd en energie over (kan ook morgen of overmorgen)? Dan hebben we nog een extra opdracht voor je!


Net zoals je aan de 'witte wolkjes' kunt zien of er veel condenswater verloren gaat, zo kun je aan de hoeveelheid condens dat uit de ketel komt zien hoe goed deze (al) condenseert. Wil je nu, of aan het einde van deze Challenge, weten hoe optimaal je ketel werkt is deze extra opdracht zeker een aanrader!


Voordat je naar je ketel gaat dien je je meterstand van de gasmeter te noteren (noem deze G0).

Kijk vervolgens in de handleiding van je ketel waar je condensafvoer zit. Meestel is dit een dikke (zoals de zwarte in de afbeelding), of een rubber slangentje, dat in een PVC afvoerpijp hangt. Lukt het je deze slang uit de afvoer te halen, hang deze dan in een emmer. Noteer vervolgens uiterlijk om de 6 uur hoeveel condens er in de emmer zit (C1, C2, etc.) en noteer ook de gasmeterstand van dat moment (G1, G2, etc).

Om vervolgens de hoeveelheden condens per m³ gas te berekenen, pas je de volgende rekensommen toe;

1. (Opname gasmeter t.t.v. condensmeting) - (Vorige opname gasmeter) = Verbruikte hoeveelheid gas (m³)

    Voorbeeld eerste meting: G1 - G0 = VG 1          Voorbeeld vervolgmeting: G3 - G2 = VG 3

2. (Hoeveelheid condens in liters) : (Verbruikte hoeveelheid gas) = Hoeveelheid condens/m³ gas

    Voorbeeld eerste meting: C1 : VG 1 = Uitkomst 1       Voorbeeld vervolgmeting: C3 : VG 3 = Uitkomst 3


Bewaar deze waardes om deze later in de #KetelChallenge te kunnen vergelijken met de nieuwe resultaten!

Stap 3: CV-water- en warmtapwatertemperatuur verlagen

En, is je huis nog lekker warm tijdens deze koude dagen? Mooi, dan zijn de wijzigingen van vorige stap dus nuttig geweest en bespaar je nú al gas zonder dat je wooncomfort eronder te lijden heeft! ;)


Waar de vorige stap best wel even wat rekenen en zoeken was naar de instellingen, maken we het jullie vandaag wat makkelijker :) Vandaag gaan we namelijk maar twee instellingen aanpassen op je ketel!

Kijk in je handleiding hoe je onderstaande instellingen aan kunt passen op jouw ketel;


3.1 CV-watertemperatuur verlagen naar 70ºC

Staat je CV-watertemperatuur al op of lager dan 70ºC, dan kun je deze stap overslaan.

Kijk bij deze instelingen ook eens naar je nachttemperatuur! Wanneer we naar bed gaan blijft de ketel namelijk zachtjes werken om onder andere te voorkomen dat leidingen bevriezen. Ook voor deze temperatuur kun je de hoogte aanpassen naar 15ºC. Heb je vloerverwarming? Zet hem dan op 17ºC, dan is je huis mooi op tijd warm.


3.2 Warmtapwatertemperatuur verlagen naar 60ºC

Let op: Zet de temperatuur voor tapwater (dat dus ook voor drinkwater gebruikt word) nooit lager dan 60ºC.

Dit in verband met de verhoogde kans op legionella wanneer je deze temperatuur lager zet!

Heb je overigens gewone mengkranen in bijvoorbeeld je keuken of badkamer (in plaats van thermostatische mengkranen), dan zal het water kouder zijn wanneer je de kranen in de gebruikelijke verhouding open draait. Een mengkraan mengt namelijk letterlijk een X-aantal liter warm water met een Y-aantal liter koud water per/min. Wanneer het warme water dan wat kouder aangeleverd wordt, zal de warmwaterkraan wat verder open of de koudwaterkraan wat verder dicht moeten. Een thermostaatmengkraan regelt de gewenste temperatuur zelf.


Verder hoef je vandaag niets te doen aan bijvoorbeeld controle-opdrachten ;)


Wel kun je je alvast voorbereiden voor de volgende opdracht van de #KetelChallenge op zondag 3 Februari. Hiervoor gaan we namelijk de radiatoren waterzijdig inregelen. Voorwaarde om dit te kunnen doen is dat er bij de uitgang van je radiatoren een voetventiel gemonteerd is! Hoe deze eruit zien, vind je bijvoorbeeld op deze pagina. Bij een voetventielen komt het erop neer dat je een 'kraantje' bij de uitgang van je radiator hebt waarbij je met een (inbus)sleutel het kraantje open en dicht kunt draaien. (Soms bevindt dit kraantje zich achter een afdekdopje)

Beschikken jouw radiatoren over voetventielen en ben je redelijk handig? Dan zou je alvast deze inregelkit kunnen bestellen. Hiermee haal je alle benodigdheden in huis om je radiator in te meten en aan te passen.

Het is even een investering, maar deze verdien je zo terug! Je kunt natuurlijk ook even kijken of je lokale energiecoöperatie zo'n set reeds in huis heeft, of dat Marktplaats wellicht uitkomst biedt.

Ben je wat minder handig, kun je natuurlijk ook vragen of een CV-installateur een handje kan helpen.

Benieuwd of er meer mensen uit jouw plaats meedoen aan de #KetelChallenge om zo de inregelkit samen te kunnen delen? Laat het ons dan even weten, dan zoeken wij voor je uit of er een plaatsgenoot is!

Stap 4: Circulatiepomp instellen

Omdat het vandaag zondag is, krijg je ook vandaag een rustige opdracht ;) Vandaag gaan we namelijk je CV-pomp (ook wel circulatiepomp) afstellen. Klinkt ingewikkeld, maar gelukkig is het dat niet! Maar eerst nog even dit;


In de vorige stap hebben we de temperatuur van je CV-water al eens verlaagd naar 70ºC. Woon je echter in een redelijk goed geïsoleerd huis, een redelijk geïsoleerde tussenwoning of een appartement met 3 of meer buren (aan onder-, boven- en/of zijkant), dan kan het zomaar zijn dat je je temperatuur nog verder kunt verlagen!

Doordat je woning door deze eigenschappen naar verwachting weinig warmte verliest, hoeft je ketel ook niet zo hard te werken ;) Probeer dan eens of je je CV-watertemperatuur verder kunt verlagen naar 60ºC!

Dan nu; de circulatiepomp


Je zult het niet verwachten, maar zo'n 5 - 10% van ons algehele stroomverbruik gaat naar het laten draaien van deze circulatiepomp! Wanneer deze te snel draait, is het warme water alweer terug voordat het door de radiators is afgegeven. Wanneer hij te langzaam draait is het water al koud voordat het er überhaupt is!

Daarom gaan we het volgende doen;

4.1 Vermogen

Allereerst moet je weten dat er verschillende uitvoering zijn van circulatiepompen. Haal hiervoor de kap van je CV-ketel. Heb je er een met een 2 of 3 standen-knop (of dergelijke knop aan de voorzijde van je ketel)? Zet deze dan op de laagste stand. Heb je er een zonder knop, maar met bedrading? Dan heb je een toerentalgeregelde pomp en hoef je niets te veranderen. Mocht je echter last van gesuis in de leidingen hebben, kun je het maximale toerental van de pomp verlagen naar bijvoorbeeld 80%.


Aangezien de meeste CV-ketels combiketels zijn (zowel CV- als warmtapwater), kan het zijn dat door bovenstaande aanpassing het ietwat langer duurt voordat je douche- of badwater warm wordt. Indien je deze vertraging opmerkt en je dit hinderlijk vindt, kun je je knop naar stand 2 zetten of je maximale pomptoerental terug naar 100%. Hierdoor verbruik je echter wel meer stroom. Hierin dien je dus een keuze te maken tussen besparing en comfort!


4.2 Nadraaitijd

Wat je sowieso aan kunt passen (of controleren of deze al goed staat) is de nadraaitijd van je circulatiepomp!

Hiervoor heb je twee voelthermometers (+twee tieraps), of een infrarood-thermometer, en een stopwatch nodig. (Heb je een inregelkit besteld, maar nog niet binnen? Voer dan deze opdracht uit zodra je je pakketje binnen hebt.)


Zo ga je te werk; Bevestig een van de voelers van je thermometers aan de aanvoerleiding van je ketel en een aan de retourleiding (of houd je IR-thermometer paraat). Verhoog je kamerthermostaat naar 25ºC en stel de nadraaitijd van je pomp tijdelijk in op 10 min. Wacht tot je ketel aangeslagen is en verlaag vervolgens je kamerthermostaat naar 15ºC. Start je stopwatch zodra de ketel stopt met branden en meet vervolgens de temperaturen van zowel de aanvoer- als de retourleiding, totdat deze een gelijke waarde hebben. Zet op dat moment direct je stopwatch stil. De tijd die je gemeten hebt is je ideale nadraaitijd voor je circulatiepomp en kun je aanpassen in je ketelmenu. Vergeet niet om je gewenste kamertemperatuur weer terug te zetten op je kamerthermostaat! ;)


In verband met de omvang van de volgende opdracht, het waterzijdig inregelen, hebben we deze naar aanstaande dinsdag verplaats. Zo heb je vandaag alsnog een rustdag! ;) Heb je al wel je inregelkit voor Di besteld of geregeld?

Stap 5: Waterzijdig inregelen

Afgelopen zondag hebben we sommige van jullie uitgedaagd de CV-temperatuur nog wat te verlagen naar 60ºC. Inmiddels zijn we twee dagen verder en heb je mogelijk wat van deze wijziging gemerkt, of juist niet?!

  • Is je huis door deze verlaging toch te koud geworden (even los van het feit dat het natuurlijk iets langer duurt voor je huis om op te warmen)? Verhoog dan weer je CV-temperatuur in stappen van 5ºC (1. 65ºC/2. 70ºC)
  • Is je huis echter nog steeds lekker warm? Dan kan het zomaar eens zijn dat je huis zonder veel aanpassingen geschikt is voor een warmtepomp! Is je CV-ketel (bijna) aan vervanging toe? Neem deze optie dan eens mee!


Nu de opdracht van vandaag!

Doordat je radiatoren (maar ook je slangen van de vloerverwarming) niet allemaal op dezelfde afstand van je CV-ketel hangen (of liggen), worden de dichtsbijzijnde rijkelijk voorzien van warmte (of teveel zelfs!) waar de verder weg gelegen het moeten doen met de restjes! Met als gevolg dat sommige ruimtes niet eens warm te krijgen zijn.

Daar gaan we iets aan doen vandaag! Wat dat kan beter én zuiniger ;) Reserveer wel even wat tijd, want voor het inregelen van de radiatoren heb je wat tijd nodig. De besparing die dit oplevert is echter van hoog niveau! :)


Wat heb je nodig?

Ben je niet zo handig of heb je de benodigdheden (nog) niet in huis? Dan kun je ook een installateur inschakelen. Wist je overigens dat je subsidie kunt krijgen voor het waterzijdig inregelen van je radiatoren of vloerverwarming?! Helaas zijn er echter niet zo veel installateurs die de tijd of kennis hebben om je systeem waterzijdig in te regelen :(

Je hoeft vandaag overigens geen handige Harry, want met het juiste gereedschap kan een kind de was doen.

Dit heb je nodig;

  • De inregelkit, of
  • (Snelle) thermometer (bij voorkeur infrarood)
  • (Inbus)sleutel voor je voetventiel of radiatorknop
  • Waterpomptang, of schroevendraaier
  • Notitieboekje en pen of potlood

Je radiatoren (of vloerslangen) hebben de tijd nodig om hun warmte aan de ruimte af te geven. Hoe snel het water door je afgifte-apparaat stroomt kun je inregelen door middel van een soort kraantjes, ventielen genaamd.

Bij je radiatoren heb je vaak twee mogelijkheden; via een voetventiel (voorkeur) of een radiatorkraan.


5.1 Radiatorkraan

Heb je geen voetventielen? Kijk dan of je radiatorkraan in te regelen is. Dit doe je door de plastic kap eraf te halen. Kijk of hij een schroefje heeft waarmee deze vast zit en haal het kapje er vervolgens van af. Indien je radiatorkraan een instelmogelijkheid heeft zie je nu een verdraaibaar 'kraantje' of schroefje zitten. Doordat veel fabrikanten hun eigen type 'kraantje' hanteren, kan het overigens wat lastig zijn om geschikt gereedschap te vinden om deze bij te stellen. Mocht je niets geschikts hebben, vraag dan je installatuer eens.


Heb je vragen over het inregelen van jouw radiatorkraan? Mail je vraag inclusief het merk/type kraan of een foto.

(Mocht je nog hele oude radiatoren en radiatorkranen hebben, dan kan het zijn dat deze optie ontbreekt! In dat geval kun je de toevoer regelen door middel van je radiatorkraan. Deze stand dien je vervolgens wel te laten staan! Je kunt ook nieuwe voetventielen plaatsen. Doe dit echter niet zonder nodige kennis of schakel 'n installateur in.)


5.2 Voetventiel (voorkeur)

Heb je wel voetventielen aan je radiatoren zitten, dan raden wij je aan deze te gebruiken! Open het dekseltje wat erop zit en in veel gevallen zie je hierachter een inbusboutje zitten. Door deze linksom of rechtsom (open cq dicht) te draaien kun je deze zometeen verstellen.


Inregelen

Draai als eerste al je radiatorkranen helemaal open. Zodoende werken ze op vol vermogen en zijn ze goed in te meten. Daarnaast dient je CV-ketel continu in bedrijf te zijn! Dit kun je op de volgende twee manieren regelen;

  • Draai je kamerthermostaat naar 17ºC en wacht tot je kamer deze temperatuur bereikt heeft. Zet hem vervolgens weer terug naar je gewenste temperatuur (19, 20, 21ºC) Nu heeft je ketel even wat te doen ;)
  • Of doe het omgekeerde; trek een T-shirt aan en verhoog je kamerthermostaat naar 25ºC.

Wacht nu zo'n 5 à 10 minuten, totdat je radiatoren goed warm zijn...

Meet nu de temperatuur bij de toevoer/radiatorkraan (rode stip) en bij de afvoer/voetventiel (groene stip).

De beste temperatuurverhouding heb je wanneer de afvoertemperatuur 25% kouder is dan 't aanvoerwater (60ºC > 45ºC / 50ºC > 37,5ºC / 40ºC > 30ºC)


Is je afvoer warmer? Draai dan je ventiel iets open.

Is je afvoer kouder? Draai je ventiel dan ietsje dicht.

Doe dit bij alle radiatoren en wacht 10 minuten.

Herhaal dit totdat alle radiatoren de juiste verhouding hebben. Een uitzondering op de regel is je designradiator! Doordat deze vaak overgedimensioneerd is (zodat je handdoek erop past) werkt deze zelden op vol vermogen, zodat je badkamer niet verandert in een onbedoelde sauna.


5.3 Controle

Heb je afgelopen week al onze stappen doorlopen? Dan bespaar je vanaf nu bergen gas en CO2! :)

Maar om je nog een extra goed gevoel te geven, hebben we nog een aantal controles voor je in petto ;)


  • Herinner je je de 'witte wolkjes' nog? Loop maar eens naar buiten, zodra je ketel in bedrijf is. Zijn ze er nog?!...
  • Zoals al eerder vermeldt werkt je ketel het best wanneer deze het vocht uit de afvoerlucht kan condenseren. Hiervoor mag de temperatuur van het retourwater bij je ketel maximaal 57ºC zijn. Wat is deze bij jou?
  • Als extra opdracht heb je in Stap 2 mogelijk ook je condeswater gemeten. Ga nog eens naar Stap 2 en voer deze extra opdracht nu nog eens uit. Wat is nu je hoeveelheid condenswater per kubieke meter gas?


Een heerlijk gevoel toch om te zien en te weten dat je met deze simpele stappen zoveel gas gaat besparen!? :)

Afsluiting #KetelChallenge en meer tips voor minder gas!

Wat begon als een lokale actie rolde zowaar uit over heel Nederland.

Van het Brabantse Baarle-Nassau tot het Friese Franeker en van het Texelse Den Hoorn tot het Limburgse Linne kwamen jullie aanmeldingen binnen en danken wij jullie voor de positieve reacties en massale deelname!

Samen hebben we ervoor gezorgd dat we deze en álle komende winters bergen met gas gaan besparen!


En één ding is zeker! Wij hebben hier zóveel energie van gekregen dat een herhaling van deze #KetelChallenge alleen maar een kwestie van tijd lijkt ;)


Maar voordat we onze challenge af gaan sluiten, vandaag nog een lijst van maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat je nóg meer gas gaat besparen! Heb je het besparingsvirus inmiddels te pakken?!... :)


Daarom hieronder onze laatste lijst met maatregelen met de verwachte kosten en gemiddelde terugverdientijd, zodat je op een rustige dag nog eens na kunt lezen hoe je huis nóg gaslozer kan worden. Want ook zonder de aanschaf van een warmtepomp kunnen we ons gasverbruik drastisch verminderen, als we het maar samen doen!


Aanvullende maatregelen

Omdat we afgelopen challenge minder doe-het-zelf-tips voor de gebruikers van vloerverwarming hebben kunnen delen, beginnen we met een échte energysaver voor vloerverwarmers!

  • Radiatorfolie (€2,50-5,-/p.m., tvt <1 j.) Onderzoek goed of je deze het best tegen muur of radiator plakt!
  • Radiatorventilator (€100/p.m., tvt ~5-10 j.) Houd je radiator schoon, dit voorkomt circulatie vuile lucht! Ondanks deze ventilator een lange terugverdientijd heeft, kun je je CV-watertemperatuur nog verder laten zakken, waardoor een laagtemperatuursysteem (bijv. een warmtepomp) ineens interessant kan worden!
  • Isoleer radiator-/warmwaterleiding t.p.v. onverwarmde ruimtes (ketel-, kruipruimte, €0,50-2,50/p.m., tvt <1 j.)
  • Houd deuren dicht (desnoods d.m.v. drangers) en verwarm alleen ruimtes waar je bent (€5-20/p.d., tvt <1 j.)
  • Infraroodpanelen slaap-/werkkamers

Gebruik je je slaap-/werkkamers niet of nauwelijks overweeg dan IR-panelen, deze geven direct warmte!

  • Slaap je alleen maar in je slaapkamer? Zet dan je radiator op de vorstbeveiligingstand en koop een heerlijk donzig dekbedset, dit voelt direct warm aan! En slapen in een 'koude' ruimte is nog eens gezonder ook! :) (€175/p.p., tvt ~2 j.)
  • Na-isoleren spouwmuur (€15-20/m², tvt ~3-4 j.)

Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!