Zaterdag 08 september

The Ocean Cleanup is van start!

Datum
08-09-2018

Hoe de droom van een 16-jarige jongen uitgroeide tot een grootscheepse actie om de grote plastic soepen in onze oceanen op te gaan ruimen. Dat is het verhaal van de inmiddels 24-jarige nederlander Boyan Slat. Afgelopen weekend koos de eerste uitwerking van zijn idee het ruime sop, op weg naar de bergen plastic in onze oceanen.

Tijdens een duik op vakantie zag Boyan naar verluid meer plastic dan vis, waarbij zijn idee voor de Ocean Cleanup geboren werd! Nu, zo'n acht jaar later, gaat zijn eerste systeem het 'plastic continent' tegemoet met als doel de plastic soep tussen het vaste land van de VS en Hawaï binnen vijf jaar te halveren.


Testen, testen, testen...

Makkelijk zal dat niet gaan! Laatste jaren is er veelvuldig ontworpen, getest en verbeterd om zoveel mogelijk problemen uit te sluiten. Maar zoals Slat het zelf al zegt is het al een hele prestatie als iets dat door de mens gemaakt is het überhaupt lang uithoudt op zee. Dat verandert echter niets aan zijn missie. Met zijn eerste installatie gaan ze voor het eerst 'live'. Verbeteringen die daaruit voortkomen zullen toegepast worden op de volgende systemen, totdat er zo'n tientallen Ocean Cleanup-vangers onze wereldzeeën bevolken.


Probleem plastic

Boyan Slat hoopt overigens dat we in de toekomst ook gaan nadenken over hoe we met plastic omgaan. "Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen plastic meer in de oceaan terechtkomt. Ik hoop dat iedereen die plastic op straat ziet liggen dat opruimt." En daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten!


De verrichtingen van The Ocean Cleanup volgen? Dat kan via de site, Facebook en de livestream.


Afbeelding onder: De eerste installatie, System 001, verlaat de haven van San Fransisco voor zijn vuurdoop.


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!