Maandag 07 januari

Goede voornemens: Duurzaamheid voor dummies

Datum
07-01-2019

Het nieuwe jaar is weer begonnen! En dus tijd voor goede voornemens!! En velen van ons willen wellicht duurzamer gaan leven, of van fossiele energie af, maar waar begin je nou mee?!

Om die eerst stap wat makkelijker te maken hebben wij een lijstje met goede voornemens voor de heuse Duurzaamheid-Dummies!

Simpel, snel en toch effectief, dat zijn onze verzamelde maatregelen voor duurzaamheidsdummies.

Begin hier maar eens mee! En grote kans dat je door het duurzaamheidsvirus gegrepen wordt :)

1. Isoleer je huis

De beste investering die je kunt doen: Isoleren!

Na-isoleer je spouwmuur en dak en bespaar elke

dag op je stookkosten, want vanaf de eerste minuut dat de isolatie erin zit doet het zijn werk voor je om daar nooit meer mee op te houden!

Glas vervangen? Heb je al HR++-glas, dan is tripleglas waarschijnlijk te duur om terug te verdienen. Maar

heb je nog oude dubbele beglazing, neem het dan zeker in overweging!

2. Keteltemperatuur omlaag

Veel mensen weten het niet, maar monteurs hangen hun CV-ketels zonder ze verder in te regelen! Gewoon in de fabrieksstand, maar dat is verre van voordelig...

Kent u ze? Die bumperklevers op de snelweg, die vol gas geven zodra hun voorganger aan de kant gaat en weer in de ankers kunnen zodra de volgende voor hen eveneens geen 140 rijdt! Met als gevolg dat ze bij het stoplicht in uw dorp maar een paar meter voor u staan, echter met een legere tank dan de uwe!

Zo worden onze ketels ook ingesteld... Verlaag daarom de aanvoertemperatuur en je huis wordt geleidelijker én voordeliger verwarmd!

3. Zonnepaneelproject

Ook zonnepanelen, maar eigenlijk niet zo'n zin om het te moeten regelen? Of geen dak waar ze op kunnen? Doe dan mee met een postcoderoosproject!

Deze zonnepaneelprojecten komen steeds meer op gang en daarvoor hoef je NIETS te doen. Behalve aanmelden dan ;)

Interesse? Houd de site van Beco dan goed in de gaten, want de volgende projecten staan al op de rol!

4. Douche(bak)-wtw

Weet u nog het effect van isoleren van uw huis?

Een douchepijp(of -bak)-wtw doet zowaar hetzelfde!

Is het niet zonde dat al dat lekkere warme water uit uw douche zo naar buiten stroomt? Een douchepijp-wtw is een eenvoudige warmtewisselaar die het water náár uw douche verwarmt met de warmte uit het water dat van uw douche afkomt. Moeilijk? Iedereen kan het!

Enige voorwaarden; de afvoerpijp en watertoevoer (naar ketel of douche) moeten toegankelijk zijn.

Een nieuwe douchegoot of douchebak kan ook!

5. Ga over op inductie

Zijn uw pannen aan vervanging toe? Een loslatende anti-aanbaklaag kan erg ongezond zijn! Maar ook een goede reden om eindelijk eens deels van het gas af te gaan :) Fornuis eruit, kookplaat erin!

Onze buren in Groningen lijden er nog steeds onder, en over een poos móeten we van de regering van het gas af, dus waarom nu al niet beginnen?

Kook je nog wel op gas? Dan hier een kleine tip;

Kookt je water? Zet dan het gas op klein! Je water kookt namelijk niet harder of sneller door hoger vuur :s

6. Maak een wormenbak

De overtreffende, makkelijkere en snellere trap van een compostbak; De wormenbak! Wormen?! Jazeker, ze eten al je goede groenafval op, om het vervolgens als kant en klare compost weer uit te scheiden. (Bijna) al je groenafval kan in de compostbak of wormenflat en de wormen doen de rest :) Voordelen van zo'n bak;

- Je ruikt het niet of nauwelijks (ook voor balkon dus!)

- En je compost is nog sneller klaar ook!

7. Weiger plastic tassen!

Het verbod op wegwerpplastic wordt gelukkig steeds groter. Maar noch krijg je her en der plastic tasjes mee naar huis, waar ze vervolgens linea recta bij het plastic afval belanden.

Ook wij worden wel eens vreemd aangekeken als we de tasjes weigeren, maar waarschijnlijk door iemand die maar niet snapt waarom! Want is zo'n tasje nu echt nodig voor 't stukje van de winkel naar je auto of fiets?

8. Pak de fiets

Koud? Ja!

Maar voldaan als je terug bent van dat ritje (van hooguit 1 kilometer) naar het dorp? Ja, ook!

En die beweging is ook nog eens beter dan stil zitten.

Scheelt je weer in kosten voor een sportschool :)

9. Compenseer je vakantie

In de winter lekker even naar de zon?! Velen verlangen er al een tijdje naar! Menigeen voegt de daad ook nog eens bij het woord. Maar echt duurzaam is het natuurlijk niet!... Een etentje hier, een excursietje daar, naar geld wordt op vakantie vaak iets minder nauw gekeken. Maar mag die vakantie ook €25,- meer kosten? Licht eraan waaraan?!

Je vakantiekilometers compenseren!

Koop je 'schuldgevoel' voor de natuur af en ga met een goed gevoel weer naar huis! Over een tijdje doen de luchtvaartmaatschappijen het voor ons, maar waarom nu al niet beginnen? 2 à 3 tientjes waar je iemand, in bijvoorbeeld Afrika of Zuid-Amerika, van zijn stookolie-formuisje af helpt of nieuwe bomen laat planten tegen de verergende verdroging. Is dat niet lekker op vakantie gaan?!

10. Plak een JA/NEE-sticker

Bergen reclame, geprint op papier en verpakt in plastic terwijl we eigenlijk alles al hebben! (Of erger nog, onze invetaris zou best wat minder mogen!)

En toch valt elke week, of dag (!), weer zo'n afvalberg op de mat. Plak een sticker en je bent er in één klap vanaf! Gratis af te halen bij het gemeentehuis en soms bij de supermarkt. Of bestel hier deze leukerd!


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!