Donderdag 07 december

Kerstboomkeuzestress

Datum
07-12-2017

Gisteren hebben we onze goedheiligman voldaan uit mogen zwaaien. Vandaag begint het toeleven naar de volgende feestdag alweer; Kerstmis!

Maar wat is nu de beste keuze voor de aanschaf van een kerstboom?!...

Het is december, dus hieronder ons lijstje:

Gelukkig valt de milieuschade van onze kerstbomen best mee, maar wil je alsnog de meest milieuvriendelijke? Of benieuwd hoe milieuvriendelijk jouw kerstboom is? Hieronder staan ze allemaal op een rijtje!


1. Echte boom met kluit

De meest milieuvriendelijke kerstboom is uiteraard een echte boom met kluit, zodat deze na de kerst gewoon weer de grond in kan en verder kan groeien!

Tijdens de groei nemen bomen namelijk CO2 op uit de lucht om deze op te slaan in het hout én om te zetten in O2, oftewel; zuurstof :) In en om Bernheze zijn helaas nog geen huurbomen te verkrijgen, bomen die je na de kerst terug kunt brengen naar de kweker en het jaar erop wederom op kunt halen. Maar je kunt hem natuurlijk ook zelf in je tuin planten! Je hebt hiermee een mooie herinnering aan de kerst en het jaar erop hoef je niet meer op pad! Geen tuin? Vraag dan de teler of je de boom bij hem terug kunt brengen?!

Let er bij de aankoop wel op dat de boom of in een pot gekweekt is, of voorzien is van een grote kluit! Hierdoor krijg je een boom met gezonde wortels mee en zijn de overlevingskansen het grootst! En thuis niet vergeten; VEEL WATER GEVEN!! (Ook na het terug planten!) Omdat de boom en kluit binnen uitdrogen moet je ze goed verwennen. Zet deze boom daarom niet bij een radiator of kachel! Het bevochtigen van de naalden vinden ze verder erg prettig.


2. DIY-Boom van sloophout

Heb je (of je partner) twee rechter handen? Maak er dan eentje zelf! Van sloophout welteverstaan! Zoals hierboven omschreven bevat hout opgeslagen CO2. Hout dat afgedankt is en gedoemd is verbrand te worden of weg te rotten, kun je hiermee nog één extra leven geven! Hierdoor blijft het CO2 nog even in het hout zitten. En het is nog leuk ook! Samen, met vrienden en/of kinderen creatief een middagje knutselen aan je eigen kerstboom! Kijk hier maar eens voor wat extra inspiratie of een handleiding.


3. Echte boom zonder kluit (inleveren bij groendepot)

Een echte boom, zonder kluit, neemt tijdens zijn groei eveneens CO2 op. Omdat deze boom na de kerst echter gedoemd is af te sterven, komt het opgeslagen CO2 bij de afvalverwerking of rotting echter weer vrij. Klein lichtpuntje is dat bij de afvalverbranding de warmte opgevangen wordt voor de productie van energie. Let er wel op dat de boom in de buurt gekweekt is! Geïmporteerde bomen uit het buitenland hebben (letterlijk) al een lange milieuvervuilende weg afgelegd. Wil je overigens een biologische boom, waarbij tijdens de kweek geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt is? Let dan op het Europees keurmerk biologisch of Milieukeur

Tip:

Ondanks dat kerstboomverbranding in sommige plaatsen een traditie is ter afsluiting van de kerstperiode, is verbranding natuurlijk niet erg milieuvriendelijk! De vrijgekomen warmte vervliegt zomaar en er komen ook nog eens schadelijke stoffen vrij.


4. Boom van productiehout

Ook zo'n mooie (sloop)houten boom, maar geen rechter handen? Dan kun je er natuurlijk gewoon een kopen. Helaas zijn deze een stuk minder milieuvriendelijk... Het vervoer en de productie hebben al hun tol geëist in de milieubelasting. Dat het hout is helpt nog enigszins in de CO2 reductie.


5. Kunst(of)boom

Zoals bovenaan vermeldt is de milieuschade van kerstbomen relatief klein. Het niet helemaal duidelijk waar een kunstboom precies in het rijtje hoort, maar dat er geen natuurlijke materialen gebruikt worden en de boom geproduceerd dient te worden, spreken echter niet in het voordeel. Let bij de aankoop van een boom wel goed op de kwaliteit! Ook hier geldt namelijk; Goedkoop is duurkoop! Zowel voor portemonnee als milieu. Een boom die het langst mee gaat beperkt het meeste zijn CO2-afdruk. Een tweedehands boom is daarom ook een goede optie!


Voor alle bomen geldt overigens dat je er geen ellenlange rit voor af moet leggen. De CO2-footprint van een gemiddelde boom is ongeveer gelijk aan 25 km met je auto rijden. Een tweedehands boom 15 km verderop gaan halen heeft milieutechnisch dan ook niet veel zin.


Wist je dat:

Gloeilampjes meer milieuschade teweeg brengen dan de boom zelf? LED-lampjes verbruiken maar een fractie van deze gloeilampjes en zijn dus veel beter!


Alvast sfeervolle feestdagen gewenst! :)


Bron: www.milieucentraal.nl , www.duurzaamthuis.nl


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!