Project #1 Afvalproef 100-100-100

100-100-100

We zijn verwend in Nederland. De supermarkt ligt om de hoek, de krant en reclamefolders vallen elke week automatisch op de mat, en alles wat we niet meer nodig hebben gaat in de afvalbak en wordt op gezette tijden bij ons thuis, voor de deur, opgehaald door de afvalverwerker. Zo gaat het al decennia, maar wàt gaat er eigenlijk al decennia?!...

Wat we in de supermarkt kopen zit verpakt, wat we teveel hebben (of niet meer lusten) gaat in de afvalbak en àls we die reclamefolders al doorbladeren, belanden ze steevast in de oud-papierbak. Allemaal waardevolle grondstoffen die binnen een paar dagen van grondstof zijn verandert in afval!


Dat kan anders dachten wij!

100 dagen, met 100 huishoudens, 100% zonder restafval door het leven. Afvalvrij leven is een flinke uitdaging! Veel mensen schrokken dan ook haast van het idee! En; “Maar we scheiden al veel” was dan ook een veel gehoorde reactie op onze uitnodiging…

Toch durfde bijna 50 gezinnen de spannende proef aan! 14 weken lang waagde zij zich aan de wekelijkse opdrachten met als doel ons consumptiegedrag eens onder de loep te nemen! En wat bleek?!... Veel van ons gedrag komt voort uit routine! Die folders vallen nou eenmaal op de mat, en eten dat over is gaat in de grijze in plaats van de groene bak, omdat die laatste te weinig opgehaald wordt of omdat hij anders gaat stinken.

​​​​​​​Gelukkig zetten onze afvalproef de deelnemers aan het denken! NEE/JA-stickers kwamen voor de dag en enkele die hem nog niet hadden schaften een kompostbak aan. Ook werd de deelnemers meer en meer duidelijk waar hun afval (grotendeels plastic!) eigenlijk allemaal vandaan komt, en wat je kunt doen om het tegen te gaan. Een veel gehoorde tip was verder; “Koop alleen wat je écht nodig hebt!”. Onder het motto, wat je niet binnenhaalt wordt ook nooit afval!

Koop alleen wat je écht nodig hebt!
- veelgehoorde tip

Maar de proef was niet alleen voor onze deelnemers een eyeopener. Ook wij hebben er veel van geleerd! Zo bleek een buurman nog alles in de grijze container te gooien, omdat dat toch net zo duur was! Informatievoorziening over de gewijzigde tarieven bleek dus nog onder de maat. Zo ook die ophaalfrequentie van de groene containers, wat ervoor zorgt dat velen deze nog maar weinig gebruiken omdat deze (vooral in de zomer) snel begint te stinken. En NEE/JA-sticker zouden prominenter aanwezig moeten zijn, waardoor ze makkelijker ‘voor het grijpen’ liggen. Velen willen hem wel, maar hebben geen zin in een zoektocht, of zijn ze vergeten voordat ze al bij de ophaalpunten waren.


Al met al hebben we er samen veel van geleerd! De eerste stappen zijn gezet, maar we kunnen er met z’n allen nog veel meer zetten! Scheiden jullie al(les)?!...


Dit project is tot stand gekomen door:

Rob, Marja, Karen

Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!