Afgelopen half jaar heeft de werkgroep 'Bewust je woning verduurzamen' hard gewerkt aan het vinden en begeleiden van huizenbezitters die hun huis willen verduurzamen.

De komende tien weken vind je hier wekelijks het verhaal van een van hen! Deze week: Jelle Nieuwland

Energiebesparing met onze boerderij uit 1938


Sinds 2014 wonen wij met veel plezier in onze woonboerderij uit 1938. Deze is door de vorige bewoners goed onderhouden en redelijk geïsoleerd. Vanwege toenemende zorgen over het milieu, de onduidelijke toekomst van aardgas en comfort proberen we bij elke verandering aan het huis de duurzaamheid te verbeteren.


Aangezien de betonnen dakpannen aan vervanging toe zijn biedt dat een goede gelegenheid om de isolatie van het dak te verbeteren. Maar wat is nu 'n goede keuze? Sommige leveranciers claimen de beste resultaten met PIR‑platen, maar dat betekent dat het dak ca. 14 cm hoger komt te liggen met als consequentie dat de ophanging van de goten moet veranderen en dat er bredere boeiboorden geplaatst

moeten worden. Andere leveranciers claimen dezelfde resultaten met een 19‑laagse folie van slechts 1.5 cm dik. Dan heb je nog leveranciers die isolatieplaten van ander materiaal aanbieden of schapenwollen dekens aanbevelen. Een speurtocht op internet bracht geen uitkomst.

Ik kwam er gewoon niet verder mee en stelde de aanpassing steeds verder uit. Het gaat om heel veel geld en dan wil je wel dat het goed gebeurt!


De impasse werd doorbroken door de voorlichtingsavond over verduurzaming van je woning die de EnergieWeverij op 22 maart j.l. organiseerde in samenwerking met Gemeente Bernheze, BECO en Buurkracht. Daar werd praktische informatie gegeven door mensen die er verstand van hebben. De mogelijkheid om voor een gering tarief een 'energiescan' te laten uitvoeren heb ik met beide handen aangegrepen.

Een aangename verrassing was dat adviseur Hans ideeën had om de bestaande deuren zodanig aan te passen dat de warmteverliezen grotendeels teniet gedaan werden

Enige weken later had ik een prettig en zeer informatief gesprek met adviseur Hans Schellings. Eindelijk kon ik met iemand met verstand van zaken praten die onpartijdig was. Hans heeft een totale energiescan uitgevoerd voor ons huis. Dat de buitendeuren veel tochten wist ik al. Ik had me al ingesteld op het vervangen van de deuren en de kozijnen. Een aangename verrassing was dat Hans ideeën had om de bestaande deuren zodanig aan te passen dat de warmteverliezen grotendeels teniet gedaan werden. De energiescan is zeer volledig, alle aspecten zijn aan bod gekomen.


Een week later beschikte ik over een helder rapport met aanbevelingen voor isolatie, elimineren van warmteverliezen en voor verduurzaming van de verwarming van het huis in de nabije toekomst. In een afsluitend vervolggesprek heb ik redelijk het gevoel gekregen (wat kost het, en wat levert het op?) en of het de moeite waard is om een aanbeveling uit te voeren.

Op dit moment ben ik bezig om bedrijven in te schakelen die begin volgend jaar het dak komen isoleren en vernieuwen, de deuren en kozijnen aanpassen en om een paar ramen te voorzien van HR+++ glas. Mocht ik daarbij nog vragen hebben, dan kan ik gewoon bij Hans terecht!


Energieweverij 10 oktober

Bent u woningeigenaar en ook nieuwsgierig naar een woningscan en de nieuwe regelgeving voor energie? Kom dan op ook naar de EnergieWeverij op 10 oktober in gemeenschapshuis De Wis in Loosbroek. De Energieweverij verzorgt dan een avond waarop we u alle informatie kunnen geven en waarop u kennis kunt uitwisselen.

De aanvangstijd is 17.30 uur. Wij zorgen voor koffie/thee en een broodje. Noteer het alvast in uw agenda! Aanmelden kan via www.brabantwoontslim.nl/energieweverij