Afgelopen half jaar heeft de werkgroep 'Bewust je woning verduurzamen' hard gewerkt aan het vinden en begeleiden van huizenbezitters die hun huis willen verduurzamen.

De komende tien weken vind je hier wekelijks het verhaal van een van hen! Deze week: John van Krieken

Een warm huis met minder gas


Fabeltjes aan de bar, noemt Antoon van de Hurk ze: de misverstanden die bestaan over de warmtepomp. Het lid van de werkgroep ‘CV < gas' (centrale verwarming met minder gas) zet ze graag recht: “Vaak worden situaties waarin de keuze voor een warmtepomp peperduur uitpakt tot algemene regel verheven. Onterecht, want of een warmtepomp geschikt is als verwarming verschilt per woning.” Dit maakt duidelijk voor welke uitdaging de werkgroep stond. De club introduceert de warmtepomp als reële optie om woningen gasloos te verwarmen op basis van elektriciteit. De werkgroep wil de vervanger van de gasgestookte cv-ketel in een positief daglicht plaatsen, aangezien de landelijke overheid van plan is om in 2030 de gaskraan dicht te

draaien om de aardbevingen in Groningen te stoppen. Maar ook omdat het gas opraakt en de opwarming van de aarde moet worden tegengegaan door CO2-uitstoot te verminderen. De warmtepomp is een geschikte oplossing, hoewel in sommige gevallen infraroodpanelen een redelijk alternatief vormen.

De werkgroep maakt deel uit van de EnergieWeverij, waarmee BECO en de gemeente de inwoners van Bernheze de kans geven om in diverse werkgroepen hun steentje bij te dragen. De werkgroep ‘CV < gas’ heeft beschikbare informatie bij elkaar gebracht tot een stappenplan. Daarmee kunnen ook anderen nagaan of ze hun centrale verwarming kunnen vervangen door een warmtepomp. Wie dat van plan is, kan aan de hand van een schema erachter komen of de woning geschikt is voor het plaatsen van een warmtepomp.

Wie het van plan is, kan aan de hand van een schema erachter komen of de woning geschikt is voor het plaatsen van een warmtepomp.

Vervolgens is er een rekentool gemaakt. Daarmee kun je zien hoe je met verschillende maatregelen energie kunt besparen, hoe groot de warmtepomp moet zijn, wat de investeringen kosten en wat de terugverdientijd ervan is. “Met een paar algemene gegevens van je eigen huis heb je snel zicht op laaghangend fruit. Je ziet in één oogopslag welke isolatiemaatregelen het meest lonen”, vertelt Piet Derikx, voorzitter van de werkgroep. Zo neemt de club belangrijke obstakels weg die voorafgaan aan de aanschaf van een warmtepomp en het gesprek met een installateur.  De kennis is gebaseerd op eigen ervaring (vijf leden hebben een warmtepomp aangeschaft!) en internetresearch. Een bevalling kun je het project wel noemen, zo blikken de mannen van de werkgroep terug. Niet alleen duurde het proces negen maanden, ook de trots is vergelijkbaar.

Er werd hard gewerkt, met humor als smeerolie. “Het is wel jammer dat er geen vrouwen in onze groep zaten. Wij kunnen wel van mening zijn dat onze buitenmuren kasteelmuren moeten worden met het oog op isolatie, maar zij denken daar wellicht anders over en zien de voordelen van bredere vensterbanken.”


Energieweverij

Het resultaat wordt woensdag 10 oktober gepresenteerd in Gemeenschapshuis De Wis in Loosbroek (Schaapsdijk 27, 5472 PD) en is daarna te vinden op de website van de energieweverij. De EnergieWeverij-avond begint om 17.30 uur met broodjes en soep en start om 18.00 uur. Noteer het alvast in uw agenda!

Aanmelden kan via www.brabantwoontslim.nl/energieweverij