Afgelopen half jaar heeft de werkgroep 'Bewust je woning verduurzamen' hard gewerkt aan het vinden en begeleiden van huizenbezitters die hun huis willen verduurzamen.

De komende tien weken vind je hier wekelijks het verhaal van een van hen! Deze week: Jan Jacobs

Waarom energie besparen?

Afgelopen jaar nam ik deel aan het project Energieweverij. Deels vanuit mijn persoonlijke belangstelling en deels vanuit mijn rol als voorzitter van de Bernhezer Buitenwacht. Meepraten over een groenere ontwikkeling binnen Bernheze betekent voor mij ook letterlijk kleur bekennen en de daad bij het woord voegen. Gezien het energiebeleid nu en straks wil ik tijdig mijn woning verduurzamen voor mezelf en voor de toekomstige bewoners.

Situatie nu

Ik woon in Heesch in het huis waar ik geboren en opgegroeid ben. Bij de verbouwing in 2000 kwam een nieuwe verwarmingsinstallatie. In 2018 is de kachel geleidelijk aan vervanging toe.

Wat nu?

Uit enkele bijeenkomsten van de Energieweverij werd me al snel duidelijk dat alleen een warmtepomp aanschaffen niet werkt. Daarom eerst een onafhankelijk advies aangevraagd.

Energiescan

Vanuit ‘Brabant woont slim’ kwam energieadviseur Milko van Wegberg met de energiescan. Op een prettige en grondige wijze hebben we samen de huidige situatie bekeken. Een woonhuis deels uit 1956 en deels uit 2000. Veel vloeren met vloerverwarming en dus geschikt voor een warmtepomp. De isolatie van de muren en ramen moet echt beter. Ook de dakisolatie kan beter. Hoe houd ik ’s winters de warmte binnen? Hoe houd ik ’s zomers de hitte van de zon buiten?

Die investering betaal ik met de verlaging van de energiekosten.


Milko kwam met goede vragen. Wat wil ik als eigenaar van het huis? Wil ik een snelle aanpak met beperkte aanpassingen of ga ik voor de grondige aanpak? Ga ik voor bewezen techniek of durf ik het avontuur aan om nieuwe technieken toe te passen? Ik kies voor de nieuwe technieken.

Oplossingen

Milko kwam ook met kennis van de nieuwste technieken. De gangbare isolatie van een dak houdt beperkt stralingsenergie tegen. Combinatie van isolatietechnieken levert een betere isolatie op. Voor een warmtepomp heb je een energiebron nodig. Dat kan de warme lucht zijn, bodemwarmte, zonnewarmte, energiepanelen en ook een voorraadvat met de opslag van energie voor de warmtepomp. Hier kies ik voor de combinatie van zonnepanelen, warmtecollectoren en opslag.

Resultaat

Milko heeft een gedegen rapport opgeleverd. Ik kies voor een grondige aanpak van  zowel isolatie als verwarming van mijn huis. Ik wil grotendeels ‘van het gas af’. Die investering betaal ik met de verlaging van de energiekosten. Daarbij ga ik met een goede adviseur het gesprek aan met een aannemer, die niet bang is van een uitdaging. De voordelen van het energieadvies wegen volgens mij ruim op tegen de kosten van dit advies.

Energieweverij

Kom naar de inspiratiebijeenkomst van de Energieweverij  op 10 oktober. Op deze avond kunt u zich opgeven voor een energieadvies op maat  voor uw woning. Mensen in Bernheze die al zo’n advies hebben gehad vertellen dan hoe zij dat hebben ervaren. U kunt daarover met hen in gesprek gaan.


De EnergieWeverij inspiratieavond is  10 oktober in Gemeenschapshuis De Wis in Loosbroek (Schaapsdijk 27, 5472 PD) vanaf 17.30 uur. Noteer het alvast in uw agenda!