Afgelopen half jaar heeft de werkgroep 'Bewust je woning verduurzamen' hard gewerkt aan het vinden en begeleiden van huizenbezitters die hun huis willen verduurzamen.

De komende tien weken vind je hier wekelijks het verhaal van een van hen! Deze week: Arie Kemps

Het klimaatakkoord geeft je huis een 2e leven!

Het klimaatakkoord van Parijs verandert de regelgeving voor energiegebruikers. In het Klimaatakkoord maken bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden concrete afspraken over de maatregelen waarmee we de CO2-uitstoot in Nederland kunnen halveren. Zo ontstaat ook draagvlak: we hebben elkaar nodig om het doel te halen en daarom moeten zoveel mogelijk mensen achter het akkoord staan en meedoen.

Aanpak Bernheze

Gemeente Bernheze heeft de ambitie om in 2030 alle benodigde energie op een milieuvriendelijke manier zelf op te wekken. Energiecoöperatie BECO ontwikkelt samen met de gemeente projecten om dit doel te bereiken. ‘De Energieweverij’ bedenkt en ontwikkelt onder andere aanpassingen aan energie-installaties voor verschillende woningcategorieën.

Deze collectieve aanpak leidt naar breed gedragen oplossingen en wij delen die kennis met de huiseigenaren. Onze werkgroep richt zich op de aanpassingen voor bestaande woningen. Ambassadeurs rapporteren op basis van een door de gemeente gesubsidieerde energiescan hun ervaringen met het resultaat van deze scan.


De toekomstige energievoorziening voor onze woning:

Als een van de ambassadeurs heb ik ervoor gekozen om mijn woning een tweede leven te geven. Het betreft een vrijstaande woning, bouwjaar 1994, inhoud 720 m3, vloeroppervlak 150 m2, gasverbruik2500 m3, elektriciteit 4200 kWh. De benedenverdieping en badkamer zijn voorzien van vloerverwarming en de overige ruimtes hebben radiatoren die slechts sporadisch gebruikt worden.

Het scanverslag beschrijft de beste keuze uit daarvoor bestaande technische mogelijkheden. De levensduur van de apparatuur overstijgt duidelijk de terugverdientijd. De zonnepanelen geven het hoogste rendement.

De levensduur van de apparatuur overstijgt duidelijk de terugverdientijd. De zonnepanelen geven het hoogste rendement.

Dit rapport biedt inzicht en kennis maar schiet duidelijk te kort als je alswoningeigenaar op het gebied van deze nieuwe technologie een offerte wilt toetsen. Er zijn geen leveranciers/installateurs die de benodigde voorzieningen als compleet pakket leveren. De huiseigenaar moet de onderlinge samenhang zelf uitzoeken en bewaken.

Op dit moment hebben we geen zicht op de regelgeving van de overheid op de lange termijn. Hierbij denken we aan:

• De huidige salderingsregeling voor het terug leveren van stroom aan het net geldt slechts tot 2020;

• De toekomstige kosten voor gas, elektriciteit en vastrecht;

• Huidige goedkope leningen die de investeringen in energievoorzieningen stimuleren.


Deze scan heeft onze kennis vergroot en om de energievoorziening van onze woning toekomstbestendig te maken denken we aan de volgende stapsgewijze aanpak:

1. Werk aanvullende meetresultaten uit en stel een duidelijke specificatie van de energiebehoefte op;

2. Zoek betrouwbare leveranciers/installateurs en vergelijk aanbiedingen;

3. Maak berekening investeringsrendement per installatie;

4. Zoek naar medestanders met vergelijkbare woningen en probeer op basis van collectiviteit extra kortingen te verkrijgen;

5. Investeer nu in 24 zonnepanelen en laat de elektrische installatie uitbreiden met een extra groep voor de aansluiting van een warmtepomp voor de toekomst;

6. Afhankelijk van de energiebesparingen van de al gerealiseerde voorzieningen kiezen voor een hybride of een zelfstandige warmtepomp.

Door: Arie Kemps, energieambassadeur van Bernheze​​​​​​​


Energieweverij 10 oktober

Bent u woningeigenaar en wilt u maximaal profiteren van de nieuwe regelgeving voor energie, kom dan op 10 oktober naar gemeenschapshuis De Wis in Loosbroek. De Energieweverij verzorgt een avond waarop we u alle informatie geven en waarop u kennis kunt uitwisselen. De aanvangstijd is 17.30 uur. Wij zorgen voor koffie/thee en een broodje en stellen die avond 50 woningscans beschikbaar tegen een sterk gereduceerde prijs.