Afgelopen half jaar heeft de werkgroep 'Bewust je woning verduurzamen' hard gewerkt aan het vinden en begeleiden van huizenbezitters die hun huis willen verduurzamen.

De komende tien weken vind je hier wekelijks het verhaal van een van hen! Deze week: Henk en Willemien

Verduurzaming van ons zeventiger-jaren huis

Afgelopen juni hebben we een zeer prettig onderhoud gehad met Ton Dietvorst, energieadviseur. We vertelden welke duurzame maatregelen we genomen hadden. Maar ook wat we op korte termijn wilden verduurzamen en wat de ambities over tien jaar zijn.

Ons huis is in 1977/1978 in eigen beheer gebouwd. De originele, nog op het tekenbord getekende tekeningen van architect Marius de Bie uit 1977 kwamen op tafel om Ton een idee te geven over de bouw en indeling van ons huis.

Beneden hebben we een betonvloer die direct op het zand ligt. Hierop ligt een vrij nieuwe massief eikenhouten

parketvloer vastgelijmd. Het uitbreken van deze prachtige vloer is geen optie, dat vinden we echt zonde.

De spouw van de buitenmuren is in 1979 gevuld met ureum formaldehyde, UF-schuim. Op de vraag of deze isolatie inmiddels niet allemaal onderin gezakt is antwoordde Ton dat dit spul wel vijftig jaar kan blijven zitten. Maar je kunt het ook vervangen door moderner materiaal. Ton stelde voor om langs de benedenverdieping aan de buitenzijde een extra isolatieschil aan te brengen die bedekt kan worden met hout. Aanvragen voor offertes om het oude schuim  te vervangenzijn inmiddels de deur uit. Daarna kan dan alsnog eenisolatieschil aangebracht worden, die dan minder dik hoeft te zijn.

Volgens Ton is het mogelijk om zonder te slopen het dak van buitenaf te isoleren door er isolatie wol in te laten spuiten.

Bij het bouwen in 1978 hebben we geïsoleerde dakplaten toegepast. De ruimtes op de zolder heb ikzelf gedeeltelijk van binnenuit voorzien van minerale wol. De kap loopt echter door tot boven de slaapkamers waar de binnenzijde afgetimmerd is met planken. Volgens Ton is het mogelijk om zonder te slopen van buitenaf het dak te isoleren door er isolatie wol in te laten spuiten.

In 1978 hebben we op de benedenverdieping het zogenaamde Thermopane geplaatst. In 2010 is alle enkel glas op de bovenverdieping en zolder vervangen door dubbelglas. Het plan ligt er al langer om het oude Thermopane te vervangen door HR++ of HR+++, maar gaat nu definitief door. Tegelijk gaan we draaiende delen vervangen en voorzien van verbeterd beslag. Twee vliegen in één klap! Volgens Ton ligt ons elektriciteitsgebruik onder het gemiddelde. Alle apparaten zijn minimaal A++ en we hebben

alleen nog LED verlichting. Verder zijn we gewoon zuinig met energie. Zonnepanelen op de westkant geven niet het optimale rendement. Daarom nemen we deel aan het Postcoderoosproject met een aantal zonnepanelen op de Waaistap in Dinther.

Henk en Willemien, energieambassadeurs van Bernheze​​​​​​​


Energieweverij

Kom naar de inspiratiebijeenkomst van de Energieweverij  op 10 oktober. Op deze avond kunt u zich opgeven voor een energieadvies op maat  voor uw woning. Mensen in Bernheze die al zo’n advies hebben gehad vertellen dan hoe zij dat hebben ervaren. U kunt daarover met hen in gesprek gaan.

De EnergieWeverij inspiratieavond is  10 oktober in Gemeenschapshuis De Wis in Loosbroek (Schaapsdijk 27, 5472 PD) vanaf 17.30 uur. Noteer het alvast in uw agenda!