Zaterdag 14 oktober

Mogelijke maatregel tegen zwerfafval

Datum
14-10-2017

Tijdens de afvalproef Bernheze 100-100-100 werd het onderwerp al enkele malen aangehaald: Zwerfafval. De bermen liggen er vol mee! Blikjes, flesjes en fastfoodbekers en -bakjes ‘sieren’ tegenwoordig onze groenstroken naast onze wegen en fietspaden. Gelukkig wordt de groep zwerfafvalruimers langzaamaan steeds groter, maar het gebrek aan opvoeding, discipline en motivatie blijft onverminderd groot. Maar daar kan binnenkort verandering in komen!...

Plastic Soup Surfer

Sinds 2013 voert Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, al acties tegen het beleid omtrent plastic zwerfafval. Hij is niet tegen plastic, zo zegt hij, maar tegen onze houding tegenover plastic. Met zijn acties en petitie heeft hij al de nodige aandacht weten te krijgen én, zo lijkt, begint dit momenteel zijn vruchten af te werpen.


Kamerbrief

Staatssecretaris Dijksma heeft inmiddels (op 31 augustus j.l.) het rapport ‘Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarbij heeft ze toegezegd de Kamer eind dit jaar (2017) te informeren over de vervolgstappen! Dus wie weet is binnenkort een deel van onze bermcultuur verleden tijd…


Geld verdienen?!

Mocht het initiatief van Merijn het redden tot statiegeld op kleine flesjes en blikjes, zullen onze bermen in één klap veranderen van openbare ‘afvalbak’ naar een groenstrook bezaaid met geld. De slimme scholier die deze bermen dagelijks passeert en eens goed aankijkt zal al snel dollartekens in zijn ogen krijgen!


UPDATE 12-12-2017

Morgen zou de motie van de Plastic Soup Surfer door de politiek behandeld worden in het 'Algemeen Overleg Circulaire Economie', maar helaas is laatstgenoemde uitgesteld tot februari 2018. Laten we hopen dat de politiek hiermee ook de tijd neemt om de motie serieus te gaan bekijken! Steun tot die tijd Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, in zijn strijd voor statiegeld op plastic flesjes en blikjes.

www.plasticsoupsurfer.org


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!