Maandag 13 augustus

De vakantie zit er alweer op! En nu?...

Datum
13-08-2018

Helaas... de vakanties zitten er weer op! We hebben er een heel jaar voor gespaard én naar uitgekeken, maar hij is weer voorbij voordat je het weet.

Maar waar je ook naartoe gaat, je komt ze overal tegen; Nederlanders! Maar wat heeft dat nou voor gevolgen?...

Reislustig

We zijn een reislustig volkje. Of we nou naar Andorra, IJsland of een piepklein eilandje aan de andere kant van de wereld reizen, we komen áltijd landgenoten tegen! We hebben niet alleen geluk met onze status (Nederlandse toeristen zijn politiek gezien overal ter wereld welkom!), maar ook met onze economie. Onze welvaart geeft ons de financiële middelen om een aantal weken per jaar onze koffers te pakken en ons, soms wat saaie, kikkerlandje voor een paar weken te verruilen voor prachtige stranden, uitgestrekte natuur of paradijselijke oorden.

Happy few...

Maar niet iedereen heeft dat geluk... Zelfs in Nederland blijven vakantiegangers thuis, of dicht bij huis, omdat het er financieel (even) niet in zit. Maar de droom van een mooie vakantie heerst er altijd! In sommige landen dromen ze er al lang niet meer van, omdat ze weten dat dat er toch nooit van gaat komen. Maar al te vaak leven ze er in erbarmelijke huisjes in ongezonde omstandigheden. Water en electriciteit zijn daar een luxe, waardoor ze vaak koken op kolen of vieze olie. En dan treft de klimaatverandering hen ook nog eens het hardst! Waar wij ons zorgen maken hoe we ons gras groen kunnen houden in deze plotselinge zomerdroogte, moeten zij het in die hitte bijvoorbeeld doen met minder of geen schoon drinkwater...

Je vakantie nóg mooier!

Terwijl wij ons gelukkig mogen prijzen met onze vakanties zijn we met al dat reizen, en de gepaarde CO2-uitstoot van onze vluchten en autoritten, niet bepaald duurzaam en sociaal. Met onze reizen stuwen we de klimaat-verandering, waar minder bedeelden de dupe van zijn, zonder dat we daar iets voor terug doen!

Maar daar kun je iets aan doen... Door je reis-CO2 te compenseren word je vakantie nóg mooier! Via diverse sites kun je wereldwijd projecten steunen die CO2-uitstoot tegen gaan. Denk bijvoorbeeld aan het laten vervangen van oliegestookte kooktoestellen of het aanplanten van bomen. Hoe?...

Via Hivos en Trees for All kun je gemakkelijk je reis-CO2 berekenen en direct compenseren. Voor een paar tientjes ben je vaak al klaar! Zelf je project kiezen? Dat kan bijvoorbeeld via Gold Standard, een keurmerk voor projecten in CO2-reductie. Zo kunnen wij heerlijk op vakantie, en compenseerd onze medemens aan de andere kant van de wereld in betere gezondheid onze reiskilometers.


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!