Woensdag 11 oktober

De 4 projecten van 2017

Datum
11-10-2017

Afgelopen jaar was ons debuutjaar en zijn we vol goede moed gestart met ons burgercollectief de EnergieWeverij. Door de goed bezochte aftrap hadden we al meteen onze eerste vier projecten te pakken. En dat ze geslaagd zijn moge duidelijk zijn! Daarom hieronder nog even de samenvatting van deze vier projecten.

#1 100-100-100

100 dagen, met 100 huishoudens, 100% zonder restafval door het leven. Afvalvrij leven is een flinke uitdaging! Veel mensen schrokken haast van het idee! En; “Maar we scheiden al veel” was een veel gehoorde reactie op de uitnodiging…

Toch durfde bijna 50 gezinnen de spannende proef aan! 14 weken lang waagde zij zich aan de wekelijkse opdrachten om vooral ons consumptiegedrag eens wat beter onder de loep te nemen. Op het online platform  waren het vooral de tips en ideeën waarmee de deelnemers elkaar na lieten denken of aanzette tot actie. Want zeg nou zelf! Hoeveel van die reclamefolders lees je nu echt?!


“Onze buren zijn minder gemotiveerd en gooien al hun etensresten en groenafval maar in de grijze container, omdat ze denken dat ze daarvoor toch nog hetzelfde tarief betalen!”


#2 Biologische zelfoogst-moestuin De Wijsthof
Aan de Wijststraat in het zuiden van Heesch startte Jannie de Bruijne haar eigen zelfoogst-moestuin. Met haar ruime ervaring in biologisch tuinieren is ze vastberaden de inwoners van Bernheze de mogelijkheid te bieden om onbespoten en échte verse groenten aan te bieden. Door lid te worden van haar moestuin, kun je (binnen de openingstijden uiteraard!) komen en gaan wanneer je wilt om je eigen groentes te gaan halen. Heb je zin om zelf eens mee te helpen? Ook dat kan bij Jannie! Leuk voor de kinderen die nieuwsgierig opgroeien met de vraag; Mama waar komen onze groentes eigenlijk vandaan?!...


“Elke  keer als je gaat oogsten is het een uitje. Je ontmoet elkaar op de tuin, je kunt recepten delen en elkaar helpen met oogsten. Samen hebben we een groentetuin, waar we met elkaar een mooie plek van maken.”


Meer info vind je op: www.dewijsthof.nl

#3 Informatieboekje Gas(t)vrij Bernheze

Isolatie, warmteterugwinning en warmtepompen. We kennen ze inmiddels allemaal! De bouwkundige termen waarmee teksten over verduurzaming van je woning vol staan. Maar wie kan ons helpen? Welke installatie moet je nu eigenlijk kiezen? En is er niemand die er meer over kan vertellen en er meer ervaring mee heeft? NU WEL!

De groep Gas(t)vrij Bernheze ging op onderzoek uit en wat bleek!?                              


Bernheze heeft al meer dan 10 huizen in onze eigen gemeente die ieder op hun eigen wijze flink verduurzaamd zijn! En die informatie houden we natuurlijk niet voor onszelf! Op 10 oktober is op de EnergieWeverij-avond de eerste lading boekjes al uitgegeven aan de vele geïnteresseerde! Nog geen boekje weten te bemachtigen?


We hopen dat het boekje onze inwoners van Bernheze weet te informeren, enthousiasmeren en aan te zetten tot het duurzaam (ver)bouwen van hun woning!


#4 Energieloket

“Brabant woont Slim” is een regionale samenwerking tussen gemeenten, lokale bedrijven en lokale coöperaties die jou als particuliere woningeigenaar helpt bij het energiezuiniger maken van je woning. Slim wonen = besparen! Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel je kunt besparen op je energiekosten? Via de energiecheck op www.brabantwoontslim.nl kom je daar snel achter. Energie besparen doe je nu! Zo zijn er regelmatig subsidies voor bijvoorbeeld dubbel glas, spouwmuur- of vloerisolatie en warmtepompen. Vraag via Brabantwoontslim het subsidiepakket aan met een overzicht van alle subsidie- en financieringsmogelijkheden. En ga snel aan de slag! Tevens kun je direct offertes aanvragen bij een aantal betrouwbare leveranciers uit onze regio. Je kunt ook kiezen voor een persoonlijk advies, waarmee je samen met een adviseur een slimme aanpak bepaalt voor jouw eigen woonsituatie. Slim wonen doe je nu!


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!