Dinsdag 20 maart

Houtkachels niet zo duurzaam als het lijkt...

Datum
20-03-2018

Hout stoken vindt elke man mooi! En het maakt het huis een stuk knusser levendiger en romantisch. Maar ondanks men vaak zegt dat hout stoken 'CO-2-neutraal' is, is het stoken van hout een stuk ongezonder dan de meeste denken...

Natuurlijk is hout stoken mooi! En als één van de vier elementen (aarde, vuur, water en lucht) is het waarschijnlijk de oudste methode om jezelf op te kunnen warmen. En nu het nog enkele dagen flink koud is, wordt er dan ook massaal gestookt.


Uit onderzoek blijkt dat zo'n 14% van de huishoudens over zelfs over een hout gestookte installatie beschikt. Hierin is de laatste jaren vooral de pelletkachel (stoken op houten 'brokjes') een snelle stijger in de verkoopcijfers. Bij de verkoop wordt dan ook vaak gezegd dat het stoken op hout milieuvriendelijk en zelfs CO2-neutraal is. Maar aan beide termen zit in dit geval een 'luchtje'!


Allereerst worden veel van de pellets geproduceerd in de Verenigde Staten. Hele bossen worden er aangeplant voor de productie van pellets. Wanneer daar een bestaand bos voor moet wijken worden er oude bomen gekapt die door hun omvang veel CO2 opgenomen hebben, terwijl daarvoor in de plaats slechts jonge, kleinere bomen terug geplant worden. Hiermee gaat er dus meer CO2 de lucht in dan er gereduceerd wordt. En uiteraard dienen de pellets dan ook nog naar de andere kant van de wereld vervoerd te worden. Al met al niet geheel CO2-neutraal dus. Wél een stuk CO2-vriendelijker dan het stoken van gas bijvoorbeeld, maar er kleven meer nadelen aan...


Toen nog niet zo veel mensen op hout stookten, hoorde je weinig klachten over de rook uit de schoorstenen.  Maar door de grote toename van houtkachels in ons land, neemt ook de overlast toe. Daarom komt het platform Houtrook en Gezondheid met een advies voor staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. Hierin zou staan dat het stoken van hout ontmoedigd moet gaan worden om overlast te kunnen beperken. Tevens heeft de stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) het advies mede ondertekend. Al zijn ze het niet met alle punten eens, toch vinden ze dat de fijnstofuitstoot de komende jaren gehalveerd moet worden!


Benieuwd hoe goed de kwaliteit van de lucht in jouw regio is? Kijk dan maar eens op deze link.


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!