Vrijdag 05 januari

Goede voornemens #1: Minder vlees

Datum
05-01-2018

2018 is begonnen, en dus komen de goede voornemens weer naar boven! Deze maand geven we je 4 voorstellen voor als je 2018 duurzaam wilt beginnen. Deze week #1: Minder vlees!

Dat de productie van vlees voor veel CO2-uistoot en methaangas zorgt horen we vaak (hierover binnenkort een apart artikel op onze site). Dat de agrarische sector daar zelf geen verandering in gaat brengen zal ook geen verrassing zijn. Een verandering in ons eetpatroon zal daarom gewoon van ons zelf moeten komen! En dat is nog gezond ook :D


Maar waarom eten we eigenlijk zoveel vlees? Het is inmiddels een gewoonte geworden om elke dag vlees te eten. Op onze boterhammen, in salades en tijdens het dineren. Vooral de massaproductie en de bijbehorende prijskeldering heeft ervoor gezorgd dat we van zo'n 17 kilo vlees per jaar rond 1950 gestegen zijn naar maar liefst 39 kilo (!) vlees in 2017. Waar vlees vroeger nog een luxe en delicatesse was, is het vandaag de dag maar gewoon dat we vlees eten. Maar als we naar ons evenbeeld in de dierenwereld (de mensapen) kijken is vlees eten eigenlijk helemaal niet zo gewoon! Ook zij eten vlees, maar in veel mindere mate.


Het antwoord hierop ligt gewoon voor ons, in de natuur! Het heeft er mede mee te maken dat het vergaren van vlees voor mensapen meer moeite kost dan het plukken van plantaardig voedsel en dat dieren veel beter weten  wat goed voor ze is (en daar ook naar handelen!) dan wij als mens. Nu hoeven wij niet meer op ons vlees te jagen, wat het des te makkelijker maakt het maar gewoon mee naar huis te nemen. Maar dat het ook voor ónze gezondheid niet zo goed is, blijft een feit!


Verder verdient het dierenwelzijn van ons vee ook geen hoofdprijs. Grote stallen met fokvee om aan onze voedselwens te voldoen, met megastallen, mestoverschot en gezondheidsrisico's voor omwonenden en werknemers tot gevolg. Nu komen er gelukkig steeds meer biologische veehouders die hun vee de ruimte geven en naar buiten laten. Al ons huidige vlees op biologische wijze houden is echter niet zo'n goed idee! Omdat de dieren meer ruimte krijgen is er ook meer ruimte nodig, maar die ruimte hebben we in ons kikkerlandje niet.


Om ons zelf (en onze mooie vakantiebestemmingen) te redden zullen we dus naar alternatieven moeten gaan kijken. (Seizoens)groenten en fruit (zoals bv. broccoli, boerenkool, bonen en noten) en granen veroorzaken veel minder CO2/kg dan vlees en zijn dus goede vervangers voor o.a. onze dagelijkse hoeveelheid eiwit.


Geen idee wat je van je groentes moet maken om een beetje smakelijk gerecht op tafel te zetten? Kijk dan eens op de site van de maaltijdboxen van Willem&Drees! Daar voer je je ingrediënt(en) in, waarna je de heerlijkste én makkelijke gerechten automatisch op je bordje krijgt! Geen zin om er zelf mee aan de slag te gaan, bestel dan gewoon een vegetarische maaltijdbox (biologisch én seizoensgebonden)! Lekker, verantwoordt en makkelijk...


MilieuCentraal heeft berekend dat het skippen van 2 vleesmaaltijden/week voor 2 personen je al een besparing oplevert van zo'n 320 kg CO2/jaar. Dat is genoeg om je autorit van 1500 km voor je komende vakantiebestemming te compenseren! Goede reden dus voor je eerste goede voornemen dit jaar :)


Meer nieuws


Blijf op de hoogte over de EnergieWeverij

Meld je aan!